LASTBIL

C-kort ger ger dig rätt att köra lastbil över 3,5 ton i totalvikt. 

Först behöver du ett läkarintyg, du kan boka tid för läkarundersökning hos oss. Sen hjälper vi dej med ansökan om körkortstillstånd.

Teoriutbildningen består av en repetition av dina trafikkunskaper för B-kortet samt en komplettering med det som gäller C-kortet. Du gör övningsfrågor på Teoricentralen.se. När du är klar bokar vi tid åt dig för teoriprov.

Den praktiska utbildningen syftar till att du ska lära dig att köra en riktig lastbil under realistiska förhållanden. Du får samtidigt lära dig hur lastbilen fungerar rent tekniskt. Det är viktigt att du som förare skall kunna sköta om ditt fordon.
Det praktiska provet består av en berättande säkerhetskontroll som du ska klara först, sedan får du köra stads och landsvägskörning.
Efter cirka 3-5 veckor har du ditt C-körkort om du studerar på heltid. Själva utbildningen tar normalt 2-3 veckor men sen tar det lite tid att få provtid hos Trafikverket. Hur du lägger upp tiden för utbildningen är upp till dig och vilken möjlighet du har tidsmässigt. Vi anpassar takten efter din tid.

Normalt kör man 5-7 lektionspass á 120 minuter.

Är du intresserad av CE-behörighet (tung lastbil med tungt släp) så är det bra om du talar om det redan från början eftersom det blir lättare att planera din utbildning, men du måste trots allt gå igenom C-behörigheten först.
Om du ska utföra godstransporter med lastbil krävs i de flesta fall numer även yrkeskompetens. Läs mer under fliken yrkeskompetens.

C-korkort_CityTrafikskolasundsvall